top of page
toppen
Advokatfirmaet Bolund & Graabæk logo

År 2022

Nyheder | Arkiv

Her finder du relevante nyheder på skilsmisseområdet samt advokaterne Nanna Bolund & Tanja Graabæks fingeraftryk på børneområdet i år 2022.

 

I Advokatfirmaet Bolund & Graabæk anser vi det nemlig som vores pligt at råbe højt, når vi oplever retssikkerhedsmæssige brister i skilsmissesystemet. For vi har som specialister en særegen mulighed for at identificere mønstre i vores praktiske arbejde, som ikke er synlige for mennesker, der ikke dagligt beskæftiger sig med området. Så at være specialist forpligter - set med vores øjne. Derfor vi anser det for vores opgave at sikre vores klienters - og ikke mindst deres børns - retsikkerhed.

Justitia

Domstolenes familieretsnetværksgruppe 

Samværsoplæg

02.09.2022

Domstolenes familieretsnetværksgruppe havde inviteret advokat Tanja Graabæk ind for at tale om hendes erfaring med Familieretten. Det som bruger og samværsspecialist.

Så advokat Tanja Graabæk tilbragte eftermiddagen den 20. juni 2022 i Retten i Glostrup med at tale om noget, som hendes hjerte brænder for: Samværssagerne.

En stort tak til retspræsident. Anni H. Fra retten i Svendborg og dommer Mie Obel Thomsen fra Retten i Hjørring for invitationen. Og ikke mindst en stor tak til hele gruppen af dommere for at tage tid til at lytte.

RUC forskning

RUC Forskningsprojekt

Børnsamtaler med små børn

07.06.2022

Som del af et forskningsprojekt vil Familieretshuset nu forsøge at afholde børnesamtaler med børn ned til 4-5 samt børn med funktionsnedsættelse. Advokat Nanna Graabæk & advokat Tanja Graabæk ryster på hovederne.

Kvaliteten af den børnefaglige arbejde er gennem årene styrtdykket i takt med, at man i Familieretshuset har udbredt den børnefaglige gruppe, som afholder børnesamtaler, til at omfatte alt fra pædagoger til socialrådgivere. Faggrupper, som ikke har den nødvendige psykologfaglige indsigt til kvalificeret at se bag om udsatte børns udtalelser. Alligevel mener Familieretshuset at disse faggrupper sagtens kan løfte opgaven med et lille ”onboarding”-kursus.

At kvaliteten af det børnefaglige arbejde i de familieretlige sager – som jo ofte bliver basen for vurderingen af barnets fremtid (og dermed udvikling og trivsel) – ikke prioriteres og ikke sikres er intet mindre end rystende. Når man ser på Familierettens eksklusive brug af psykologer samt afvisning af at bruge Familieretshusets børnesagkyndige til andet end tvangsfuldbyrdelsessagerne, kan man kun konstatere, at de er enige med advokat Nanna Graabæk & advokat Tanja Graabæk.

Denne bekymring gælder allerede ved de almindelige børnesamtaler, som de finder sted i dag. Så at Familieretshuset nu vil udvide deres samtaler til at omfatte små børn og børn med funktionsnedsættelse er decideret skræmmende. Førstnævnte gruppe kræver i højere grad end ved de aktuelle børnesamtaler psykologisk indsigt. Og sidstnævnte gruppe forudsætter ikke kun brugen af psykologer med specialviden om netop den specifikke funktionsnedsættelse, men også med kendskab til det konkrete barn. Familieretshuset har simpelthen ikke den nødvendige faglighed til at der forsvarligt kan holdes samtaler med disse grupper af børn – og den faglighed er allerede sat iver styr i de børnesamtaler, som afholdes i dag.

Børnepsykologisk indsigt er altafgørende i de familieretlige sager, hvorfor en udvanding af fagligheden bare aldrig må ske. Så hvorfor er det blevet til en opgave, som alle uden den nødvendige psykologiske uddannelse og erfaring bliver sat til at udøve?!

JUC Familieretskonference 2022

JUC Familieretskonference 2022

Oplæg

03.05.2022

JUC og konferenceleder, dommer Gerd Sinding, afholdte i dag JUC Familieretskonference, som i år centrerede sig om samvær.

Advokat Tanja Graabæk var oplægsholder sammen med dommer Gerd Dahl Sinding, børnepsykolog Marie Gramstrup, advokat Brit Elling, advokat Anne-Marie Juhl Andersen, Retten på Frederiksbergs funktionschef Gunilla Thiim, samt Familieretshusets hhv. funktionsleder i børneenheden Natasya Grage, kontorchef Kirsten Rosenkilde Olsen og specialkonsulent Maria Nielsen.

Advokat Tanja Graabæks oplæg omhandlede den gode samværsaftale i juridisk perspektiv.

Det var en spændende dag i godt selskab.

 

En stor ros til dommer Gerd Dahl Sinding for at sikre fokus på samværsområdet. For det er desværre et område, som vi oplever ofte underkendes massivt. Et godt eksempel er landsrettens salærvejledning om, at der i sager om samvær skal bevilliges 2/3 mindre i fri proces end til sager om forældremyndighed og bopæl. Det selv om samværssagerne typisk er 2 gange så konfliktfyldte, 4 gange så dokumenttunge og har 14 gange så mange delaspekter, som forældrene skal have hjælp til undervejs, hvis tingene ikke skal springe helt i luften under sagen.

TV2 dokumentar 2022

TV2 dokumentar

Med børnene som våben

22.04.2022

Så du 1. del af programmet ”Med børnene som våben” på TV2 her til aften? Programmet kan anbefales. For det giver desværre et retvisende indblik i den virkelighed, som advokat Nanna Bolund & advokat Tanja Graabæk som specialister bevæger sig i dagligt.

Vi oplever ofte, at forældre, der aldrig før har stiftet bekendtskab med skilsmissesystemet bliver dybt rystede i deres møde med systemet. For skilsmissesystemet er IKKE blevet bedre med indførslen af det aktuelle skilsmissesystem i år 2019. Godt nok startede særligt Familieretshuset så langt bagud på point, at de ikke havde anden vej end fremad rent forbedringsmæssigt set. Men skilsmissebørnene svigtes i dag i endnu højere grad end man gjorde i det tidligere skilsmissesystem – og allerede der var baren sat alt for lavt.

Familieretshusets direktør Anette Hummelshøj har i et LinkedIn opslag inden udsendelse forsøgt at vaske hænder ved at fokusere på, at ventetiderne på møder i Familieretshuset er blevet nedbragt indenfor det seneste år. Men selv om Familieretshuset har fået bugt på ventetiderne på møder – og det har de i stor stil – så er problemerne fortsat massive, hvilket SamværsAdvokatens Tanja Graabæk også redegjorde for som oplægsholder på Folketingets Socialudvalg i efteråret 2021.

Så når du i morgen vågner op til politisk vrede over tingenes tilstand, så vid at der er blevet råbt vagt i gevær overfor politikerne fra os specialister siden det aktuelle skilsmissesystem trådte i kraft – uden at de har taget notits.

Se TV2 dokumentar her (kræver TV2 Play adgang): Tryk her.

DR artikel 2022

DR artikel

Familieretshusets ventetider på møder er faldet

15.04.2022

DR oplyser, at ventetiderne på et møde i Familieretshuset i §7-sagerne nu er nede på lidt mere end en måned. Det efter at Familieretshuset fra politisk set af flere omgange har fået tildelt massive ressourcer.

Som specialister ryster advokaterne Nanna Bolund & Tanja Graabæk lidt på hovedet over ”nyheden”. For selv om det er helt korrekt, at borgerne i § 7-sagerne i dag indkaldes hurtigere til det første møde i Familieretshuset, så er der i Familieretshuset fortsat alt for lange sagsbehandlingstider, for lav kvalitet i det udførte børnefaglige arbejde og generelle massive retssikkerhedsmæssige problematikker, som skal løses for at Familieretshuset løfter deres opgave bare nogenlunde ordentligt.

At Familieretshuset dog nok aldrig får løst de problemer, understreges desværre af deres egen rapport, som skulle vise, hvad Familieretshuset evnede i de mest optimale af situationer. Her smed Familieretshuset alt de havde efter et lille antal specifikt udvalgte sager (med det formål at sikre så positiv en rapport som muligt) og alligevel var konklusionen, at borgerne i disse sager reelt ikke blev mødt på deres behov.

Læs artiklen her: Tryk her.

Familieretshusets LinkedIn opslag 07.04.2022

Familieretshusets LinkedIn opslag

Er deleordninger godt for børn

07.04.2022

I et dette oplæg på LinkedIn stiller Familieretshuset spørgsmålet om deleordninger giver gladere børn. Indledningsvist understreger man, at forskning peger på, at børn trives i deleordningerne. Men derefter anføres det, at forskning viser også, at det ikke nødvendigvis er deleordningen i sig selv, der skaber bedre trivsel. At det det derimod er forældrenes samarbejde og deres evne til at inddrage barnet. Det mener vi i SamværsAdvokaten er en sandhed med modifikationer.

For det er rigtigt, at forskning peger på at forældresamarbejdet er afgørende for børns trivsel. Det er også rigtigt, at forskning peger på børn oftest trives rigtig godt i deleordninger, hvor der er et fint forældresamarbejde. MEN: Forskning gør også op med, at de to ting absolut hænger sammen. For det ses, at børn har et fornuftigt liv i en deleordninger i de konfliktfyldte familier. Der ses bare ikke helt den samme evidens herfor, som der ses ved de samarbejdende familier. Så en antagelse om, at et godt forældresamarbejde er en given forudsætning for, at børn kan trives godt i deleordninger, er der ikke forskningsmæssig evidens for.

Familieretshusets holdning er desværre blot en fortsættelse af den administrative praksis, som de har haft i mange år (om at deleordninger forudsætter at forældrene bor tæt på hinanden og har et rigtigt godt samarbejde). En praksis, som det bemærkes at Familierettens psykologer ikke bakker op om. Og en praksis, som groft sagt er baseret på, at Familieretshuset blander forskning om æbler og pærer sammen.

Læs opslaget her: Tryk her.

Læs advokat Tanja Graabæks svar på oplægget i kommentarfeltet.

Altinget kronik 29.03.2022

Altinget kronik

§ 7 sager

29.03.2022

I marts 2022 lavede Mødrehjælpen et kronikoplæg i Altinget, hvor man redegjorte for, hvordan Familieretshuset var bedst egnet til at tage vare på skilsmissebørnene, og at en overførsel af sager med risikofaktorer til familieretten derfor ville skade børnene.

 

Advokaterne Nanna Bolund & Tanja Graabæk går i denne kronik i rette med Mødrehjælpen. Det med en kronik, som understreger problematikken i når ikke-specialister som Mødrehjælpen udtaler sig om praktiske forhold i det aktuelle skilsmissesystem. For de erfarne familieretlige dommere i Familieretten gør markant mere for skilsmissebørnene trivsel og udvikling end Familieretshuset gør. Og Familieretshuset er langt fra i mål som myndighed.

Læs kronikken her: Tryk her.

Ombudsmandsudtalelse 08.03.2022

Ombudsmandsudtalelse

Ret til bisidder i børnesagkyndige undersøgelser 

08.03.2022

For ca. 3-4 år siden slog Ankestyrelsen (som dengang var klageinstans) i en konkret sag fast, at man i det administrative system havde ret til at have en bisidder med til de børnesagkyndige undersøgelser. Det har Familieretshuset dog åbenbart glemt alt om, for der har været behov for at rejse en sag hos Ombudsmanden, som i januar 2022 har slået den samme virkelighed fast med syvtommersøm.

Ombudsmanden skriver, at Familieretshuset nu efter henvendelser fra Ombudsmanden taget initiativ til at sikre, at de psykologer, der foretager undersøgelserne, er opmærksomme på denne ret. Det er dog beklageligt, at det først sker nu, da den retlige virkelighed jo på ingen måde er ny for Familieretshuset.

Læs udtalelsen her: Tryk her.

bottom of page